Utopený trpaslík – polévka

…pár tipů na (nejen podzimní) polévky.
S dýněmi jsem si nikdy netykala a polévky obecně moc nejím.
Jenže….se to změnilo. Syn dostal dýni hokaido a požádal o polévku.
Koukala jsem trochu překvapeně, protože je „masovej“, ale dobře….
Poprvé to byl vyloženě „hokus-pokus“, ale protože si děsně pochutnával, zkoušela jsem dál.

Utopený trpaslík:

množství dle počtu strávníků

  • Suroviny (cca 3 porce)
  • Dýně o váze cca 1kg
  • Větší cibule
  • Zázvor
  • Sůl, curry koření
  • Slunečnicová semena, rozemletá v tříštivém mlýnku,
  • Snítka petržele nebo máty

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, která zbavíme dužniny, a necháme pak usušit na slunci.

Dýni nakrájíme na malé kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme asi 20 minut.

Dýně by neměla být úplně měkká, jen tak, aby vidlička šla  do ní ztuha 😉

Po vychladnutí všechno rozmixujeme na hladký krém.

Slunečnicová (nebo dýňová) semínka opražíme na suché teflonové pánvi do světle hněda.

Polévku okořeníme dle vlastní chuti.

Z vršku dýně uděláme hlavu trpaslíka a položíme ho do talíře…

Okolo nasypeme semínka.

Varianty:

Zachráněný slon       a zbloudilá želva

 

K dýni přidáme mrkev, nebo  (a) cuketu. Polévka je víc oranžová.

Nebo červenou řepu, polévka je pak do červena.

Koření dle nálady a chuti, polévka může být poakždé jiná.

  • Vhodná je sladká paprika,  pepř, chilli, česnek, sušené houby (třeba chitake) , nebo navrch smažená cibulka, eventuálně na drobno nakrájené uzené a nasypat na polévku, můžete přidat do krému i zakysanou smetanu, já jsem do jedné varianty šoupla měkký tučný tvaroh….

Jen dýně, vařená bez přísad,   je překvapivě dobrá rozmixovaná s banánem a troškou kokosové moučky. Jíme i za studena. Když přidáte mléko a kousek ledu, je to výborný nápoj.

…chutnalo skvěle…

Shares