…pár tipů na (nejen podzimní) polévky.
S dýněmi jsem si nikdy netykala a polévky obecně moc nejím.
Jenže….se to změnilo. Syn dostal dýni hokaido a požádal o polévku.
Koukala jsem trochu překvapeně, protože je „masovej“, ale dobře….
Poprvé to byl vyloženě „hokus-pokus“, ale protože si děsně pochutnával, zkoušela jsem dál.
Utopený trpaslík:
množství dle počtu strávníků
- Suroviny (cca 3 porce)
- Dýně o váze cca 1kg
- Větší cibule
- Zázvor
- Sůl, curry koření
- Slunečnicová semena, rozemletá v tříštivém mlýnku,
- Snítka petržele nebo máty
Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, která zbavíme dužniny, a necháme pak usušit na slunci.
Dýni nakrájíme na malé kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme asi 20 minut.
Dýně by neměla být úplně měkká, jen tak, aby vidlička šla do ní ztuha 😉
Po vychladnutí všechno rozmixujeme na hladký krém.
Slunečnicová (nebo dýňová) semínka opražíme na suché teflonové pánvi do světle hněda.
Polévku okořeníme dle vlastní chuti.
Z vršku dýně uděláme hlavu trpaslíka a položíme ho do talíře…
Okolo nasypeme semínka.
Varianty:
Zachráněný slon a zbloudilá želva
K dýni přidáme mrkev, nebo (a) cuketu. Polévka je víc oranžová.
Nebo červenou řepu, polévka je pak do červena.
Koření dle nálady a chuti, polévka může být poakždé jiná.
- Vhodná je sladká paprika, pepř, chilli, česnek, sušené houby (třeba chitake) , nebo navrch smažená cibulka, eventuálně na drobno nakrájené uzené a nasypat na polévku, můžete přidat do krému i zakysanou smetanu, já jsem do jedné varianty šoupla měkký tučný tvaroh….
Jen dýně, vařená bez přísad, je překvapivě dobrá rozmixovaná s banánem a troškou kokosové moučky. Jíme i za studena. Když přidáte mléko a kousek ledu, je to výborný nápoj.
…chutnalo skvěle…