Neeeee, nechybí tam písmeno „a“ !
Jsou to opravdu zavřeniny, protože se ovoce, zelenina, cokoliv, jen nastrká do sklenice a fest se zavře víčko!
Je třeba mít sklenice v chladu, nejlépe třeba ve sklepě či v nějaké komoře, nemusí být v lednici.
A občas (cca 1x týdně) je zkontrolovat, ovoce se „potí“ a když je sklenice orosená, rosa stéká na dno a ovoce se pak ve vodě začne kazit. Já jsem to vyřešila tak, že jsem na dno sklenice dala kousek zmuchlaného novinového papíru, případně třeba kousek pomačkaného kartonu od vajíček, a voda se do toho papíru vsákla.
Je překvapivé, jak takhle primitivním způsobem vydrží ovoce dlouho.
Konkrétně hroznové víno jsem zavřela někdy v půlce srpna a drží dodnes, tj. listopad.
Samozřejmě, že si můžeme „skočit“ do obchodu a všechno si koupit, ale když už vám to vyroste na zahradě, tak…
Vyzkoušejte to taky, doporučuji!