…aneb proč po ní šlapeme?
Po čem, ptáte se?
Kopřiva dvoudomá, prachobyčejný „plevel“, který roste na každém rohu a v každé skulině.
Bylina s neobyčejnou sílou k životu.
Padá a znovu vstává.
Pošlapete ji, posekáte, vydloubnete rejčem, a přece ji nejpozději napřesrok vidíte na stejném místě. Nebo jen pár čísel dál. Zase najde sílu vstát a růst dál.
Obdivuhodné.
Měli bychom si z ní vzít příklad.
Možná jsem trošku švihlá, když si přírodu personifikuju, ale když se nad tím jen trochu zamyslíte, je to tak.
Kopřiva je třičtvrtě zázraku.
Kopřimazání
1.Natrhanou (já ji teda střihám, na levé ruce rukavici, vlastně dvě na sobě) kopřivu propláchneme, necháme okapat nebo mírným tlakem pomačkáme ve starém froťáku, necháme chvilí ležet.
2.V rendlíku rozpustíme vepřové sádlo nesolené(!), může být kupované, já ho ale očas dělám, plstní (to vnitřní meziorgánové) je nejlepší.
Nesmí se připálit. Když trochu vychladne, nasypejte do něj postříhanou kopřivu(viz fotky), můžete dát i tvrdý stonek, když je nadrobno nastříhaný.
Byliny stříhám z jednoduchého důvodu: nezamatlám prkýnko a nůž a ty byliny, které pálí, nemusím brát do ruky, jen je pak někam přesypu.
Opatrně, když je kopřiva čerstvá, děsně to prská, když to dáváte do toho rozpuštenýho sádla.
Nechte přejít var, pak odstavte, a nejlépe na slunci nechte asi tři dny nebo déle.
Ráno vždy zahřát na plotně a pak postavit na slunce.
Potom: připravte si nějakou šroubovací dózu. Třeba od jiného krému, který jste vypotřebovali, nebo skleněnou s víčkem (od medu třeba). Nebo kupte v lékárně, mají různé velikosti. Když dávám do starší dózy, ještě ji uvnitř vydezinfikuju, vypláchnu troškou lihu, nebo přetřu hrdlo čajovníkovým éterickým olejem, působí baktericidně.
Přecedíte přes mikrosítko a bavlněný hadřík, do jiného rendlíku a přidejte rozpuštěný včelí vosk v poměru asi 3:1(3díly kopřiva, 1 díl včelí vosk)
Koupíte v lékárně bělený, nebo ve včelích potřebách žlutý, je to fuk, mast je sytě zelená jako sedma.
Nechte vychladnout otevřené, protože když to zašroubujete na fest hned, víčko se odspoda orosí a vlhkost není vhodná.
Uchováváme v chladničce.
Vydrží fakt hodně dlouho
Použití?
Co vás napadne…
- Opruzeniny prdelek (nejen dětských…)
- Exém
- Puchýře, otlačeniny, kuří oka…
- Vyrážky, růžovka, kopřivka
- Akné
- Spáleniny od slunce
- Popáleniny (malého rozsahu samozřejmě)
- Bolest kloubů (priesnitz)
- Revma
- Bolest v krku (obklad formou priesnitzu)
- Opar
- Impetigo
- Lupenka
- Bércové vředy
- Varixy
- Žilní záněty
- Hemoroidy
- Hematomy
- Osobně ji občas používám i jako krém (můžete přimíchat trochu kokos. nebo olivo.oleje) pleťovou masku, masku na ruce či na nohy, když mám někdy prasklé paty (chodím v létě bosa), všechno se hojí během jednoho dne
- Můžete vyzkoušet i na jiné neduhy…
Určitě se vyplatí mít zásobu i na zimu.
Když si z kopřivy uděláte fresh,
je to taky dost velkej mazec, a hodně vám to prospěje.
Tak …se mějte zatím prima.