Budulínek taky baštil hambáče? (aneb Zhoubná pšenice)

Principem tloustnutí je nerovnováha mezi příjmem energie a jejím výdejem. Energie se počítá v kaloriích.

Ale je velký rozdíl v tom, jestli spolykáte kalorie v kedlubnách nebo v hamburgerech 🙂 🙂

Tvrzení, že  celozrnné výrobky jsou zdravé, je bezdůvodně proklamované s ohledem na ,,byznys“ nadnárodních molochů potravinářských řetězců, fast foodů, pekáren a potažmo s tím ruku v ruce jdoucího farmaceutického průmyslu. Tzv. Reklama na všechno možné, tedy i na chléb, pečivo, léky, se na nás hrne z televize (a nejen z té) denně (tedy na mě ne, já TV nemám ;o))  )

Co to je reklama? Re….je opakování,obnova. Re..klama….je opakování klamu, není – liž pravda? ;o)

Proč by měly být  celozrnné (nebo obyčejné) housky zdravé?

Laicky řečeno: Obilovina je složitý cukr, který se v organismu rozštěpí na jednoduché cukry a po cukru se CO?????

Po cukru se TLOUSTNE!!!

A když jste tlustí, dříve či později budete taky CO? NEMOCNÍ!!!

Zní to tvrdě? ANO! Ale je třeba se podívat pravdě do očí!

Netvrdím samozřejmě, že poté, co jsem si tohle přečetla, jsem nekousla do chleba nebo do housky, kousla, ale na prstech jedné ruky bych spočítala, kolik ks pečiva sním za měsíc.

A taky žiju :o) Jde jen o zvyk.

A když se rozhlédnete kolem sebe, třeba v nějakém obchoďáku ve frontě u kasy nebo v jiné frontě, kde lidé tráví čas s vidinou tolik oblíbeného karbanátku ve sladké housce, který ještě zakydnou tatarkou nebo sladkým kečupem , a  celé to korunují přeslazeným hnědým  nápojem  s hromadou ledu a bublinek (proč proboha?…jen tak mimochodem….v jednom litru zmíněného oblíbeného nápoje je cca 20 kostek cukru!!! Kolik ho denně vypijete ???), tak zcela bezpečně poznáte ,,pšeničné obličeje „.

Já je poznám na dálku!

Vypadají většinou jako ,,koblížek“ , neřku – li ,,Budulínek“…

Tak se, prosím, zamyslete, a přečtěte si knížku doktora

Williama Davise: Život bez pšenice.

(William Davis, MD, je preventivní kardiolog, který propaguje život bez pšenice a tímto svým unikátním postojem přispívá nejen k prevenci, ale k úplnému odstranění srdečních chorob. Je medicínským ředitelem Track Your Plaque, internetového preventivního programu srdečních nemocí, a často přispívá do národních publikací a na webové stránky o zdraví. Žije se svou ženou a třemi dětmi ve Fox Pointu ve Wisconsinu a v jeho spíži nenajdete žádné buchty ani koblihy)

Info o knize:

Je možné, aby nevinně působící obilnina stála za většinou běžných zdravotních problémů?Snadněji tomu uvěříte po zjištění, že sežrání dvou krajíců celozrnného chleba zvýší hladinu cukru v krvi víc, než kdybyste snědli dvě polévkové lžíce cukru. Právě tomuto fenoménu se věnuje kniha amerického kardiologa, která je ve Spojených státech již druhý rok nejprodávanějším titulům o zdravé výživě.

Chléb, pečivo, pizza, těstoviny – pšenice je v naší stravě všudypřítomná. Zlatožluté zrno však poškozuje naše zdraví a stojí za hromaděním tuku. Za posledních padesát let se pšenice tak geneticky změnila, že s původními odrůdami nemá mnoho společného. Nová pšenice dělá lidi tučnými, podporuje diabetes i stárnutí, poškozuje srdce a mozek a škodí pleti. Doktor William Davis představuje alternativu a způsob, jak být zdravý a štíhlý bez pšenice.

Od zavedení nových zdravotních doporučení v sedmdesátých letech, které byly zaměřeny na snížení podílu tuku ve stravě, se ve Spojených státech objevil zvláštní fenomén: Američané začali rapidně přibírat, zhoršilo se jejich zdraví a zvýšilo riziko cukrovky. Poté, co dvěma tisícům svých pacientů doporučil úplně vynechat pšenici, přišel autor knihy k překvapivému závěru, že epidemii obezity nevyvolal cukr, tuky ani sedavý způsob života, ale právě pšenice.

Kdysi nevinná potravina výrazně zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvolává závislost, kdy se jako na tobogánu střídají cykly hladu, přejídání a únavy. Autor předkládá přesvědčivé důkazy pro vyloučení pšeničných produktů z naší stravy a nabízí způsoby, jak to udělat co nejlehčí a bez rizika, že se vrátíme k nezdravým návykům. Své tvrzení podporuje zkušenostmi z vlastní praxe, jakož i množstvím vědeckých studií z posledních desetiletí

Shares